Tamdhu heeft opvallende flessen, art deco stijl. Maar nog opvallender is de manier waarop ze gerst drogen. In tegenstelling tot bijna iedere andere distilleerderij heeft Tamdhu geen pagode dak op de schoorsteen boven de droogovens. Ze maken gebruik van een Saladin box. Klinkt als een goocheltruc, maar het is een Franse uitvinding waarbij met behulp van schroeven de gerst wordt gedraaid. Ondertussen wordt er door gaten aan de onderkant hete lucht geblazen. Hierdoor kan er meer gemoute gerst geproduceerd worden dan op de traditionele manier. Maar hoe smaakt dat?

KENMERKEN

Details: 58,3 % ABV – non chill filtered & geen toegevoegde kleur.
Leeftijd: onbekend. Gerijpt op sherry vaten.
Prijs: Sample. 68,50 euro voor 70 cL.
Kleur: Mahonie hout.

Geur:
Fris en de geur van alcohol. Pepermunt en chocolade. Gevolgd door meer klassieke geuren van sherry: chocolade rozijnen en gedroogd rood fruit. Gemalen koffiebonen met chocolade. Zoveel chocolade! Ook wat bessen op de achtergrond.
Met water wordt de geur zachter. Lang getrokken bosvruchten thee. Gestoofde appels en gember.

Smaak:
Heet, maar dat is geen verrassing. Meer chocolade, puur deze keer. Erg kruidig, maar met wat tijd komt er bruine suiker en gedroogd rood fruit naar voren. Deze whisky heeft echt water nodig.
Met flink wat druppels water komt er rood en zuur fruit naar voren. Zelf wat zoete graansmaken. Chocoladecake.

Afdronk:
Droog met eik en kruiden. Klein beetje chilipeper op het einde.
Water geeft de afdronk het gevoel dat je een cracker met chocopasta, jam met wat gember erover gestrooid eet. Een prima combo, misschien moet ik die eens in het echt proberen.

Samengevat:
Dit is geen fruitige sherry bomb. Het is meer een choco bomb, aangezien deze smaak door de hele whisky te vinden is. Het is droog, kruidig en fruit is er wel, maar vooral op de achtergrond.
Water is je beste vriend hier. Door flink wat toe te voegen worden de geuren en smaken wat genuanceerder en kun je meer uit deze whisky halen.
Ondanks dat ik niet omver ben geblazen, is het prima whisky. Ik moet wel in een bepaalde stemming zijn om een glas in te schenken (koud, vuurtje erbij, donker, in de trend). Niet een fles die snel vervangen hoeft te worden gok ik. Dat is misschien zelfs wel goed, aangezien ik verwacht dat met wat tijd en zuurstof deze whisky wel eens beter en beter zou kunnen worden. 

Score:

6 / 10

Scores

1 | Smerig | Zo slecht, dat het in de gootsteen eindigde.
2 | Slecht | Drink het liever niet.
3 | Zeer matig | Meerdere tekortkomingen.
4 | Ondermaats | Meer negatieve dan positieve kanten, drink liever wat anders.
5 | Gemiddeld | Niet slecht, gewoon prima.
6 | Goed | Boven gemiddeld.
7 | Heel goed | Ver boven het gemiddelde.
8 | Uitstekend | Heel erg bijzonder.
9 | Ongelofelijk | Een favoriet voor altijd.
10 | Perfect | Vloeibaar goud.